marți, 23 martie 2010

Ce gândesc Pandorele?

O prietenă mi-a trimis un articol scris de o Pandoră a Realității pe marginea motivelor de a se căsători (sau nu). Ce m-a amuzat cel mai tare: autoarea nu se mărită pentru că are deja casă și oricum poate să și-o tragă cu cine vrea și cînd vrea. Sigur, mă gândeam că la o anumită vârstă oamenii capătă maturitatea de a nu mai da așa răspunsuri și am crezut că e o ironie subtilă.

Dacă citești mai mult îți dai seama că nu e ironie ci o adevărată filosofie de viață. Tot ce înțelege pandora noastră din viața de cuplu e meschinăria spălatului șosetelor partenerului care, în contrapartidă, duce gunoiul, zugrăvește și mai performează la cerere și diverse servicii sexuale.

În opoziție cu aceste mici lucruri, Pandora ne arată ce viață împlinită are: carieră, venituri, prieteni, independență și aerobic la orizontală. (cam anostă viață sexuală dacă se desfășoară mai mult la orizontală, nu?).

Nu sunt eu în măsură să judec viața cuiva. Dar pot spune că asta e viața de cuplu doar pentru cei care atât înțeleg din ea. La urma urmei, degeaba îți iei o bucătărie complet utilată dacă tot ce faci în ea e să încălzești semipreparate la microunde! Și dacă pornești la drum cu ideea preconcepută că o relație înseamnă sex, zugrăvit, dus gunoiul și spălat șosete... hm, în mod evident, indiferent de alte lucruri minunate, nu vei putea să o judeci decît prin prisma fluidelor utilizate pentru aceste activități.

Iar Pandora noastră nu cred că va putea să iasă din această paradigmă, atâta vreme cât pentru ea dragostea e tot sex dacă nu îi oferă o periuță de dinți și cafea instant special pentru ea. Sigur, multe sunt fandoseli de domnisoara cu pretenții postmoderniste, gata să doboare clișeele clasice despre orice. Ea vrea să fumeze în casa prietenului, chiar dacă el s-a lăsat. Și eventual să mai tragă și el un fum. Mă întreb cum ar proceda dacă prietenul ar fi un fost alcoolic: i-ar cere să bea cu ea o guriță de bere? Dacă partenerul te lasă să fumezi la el în casă sau în mașina unde nimeni nu are voie să o facă se cheamă dragoste. Dar dacă o faci deși știi că nu îi place... oare cum se cheamă?

Dincolo de întrebări eu rețin reacția unei prietene : "Dacă citeam lucrurile astea în liceu, nu mă mai măritam în veci! Probabil scriam și eu pe bloguri ce viață de burlacă împlinită am, spre ciuda babelor din bloc!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu